marvin-meyer-571072-unsplash rawpixel-788593-unsplash stefan-stefancik-257625-unsplash

Creatief Schrijven

 

Retraite Storytelling en Creatief Schrijven

Wil je je een midweek kunnen concentreren op het schrijven van verhalen in een klein groepje van gelijkgestemden (4 tot 6 deelnemers), dan is deze BAS formule echt wat voor jou. Iedere dag begint na het ontbijt om 9.30 met een inspirerende schrijfworkshop die toegesneden is op de verschillende schrijfprojecten van de deelnemers. Na de lunch kun je met mij individueel sparren over de voortgang van je schrijfproject of lekker de tijd voor jezelf nemen. In de namiddag komen we bij elkaar om de resultaten en ervaringen van de dag te delen en feedback te vragen onder het genot van een hapje en een drankje. Om 19.30 gaan we aan tafel om na te genieten.

Programma:

Dag 1: Maak een scene

Van de beginzin tot de eindzin speelt zich een verhaal af in scenes. Het geheel van scenes heet een scène-ketting. Deze dag gaat over het schrijven van een scène in eenheid van plaats, tijd en perspectief. Het gaat ook over structuur aanbrengen in je verhaal.

Dag 2: Personages op de divan

De protagonist heeft een streven. In dat streven wordt hij uitgedaagd door de antagonist. Je kunt zeggen dat ze elkaar 'waar maken'. En ze moeten je hele verhaal interessant blijven. Daarom zal jij, als de schepper van je personages, hen door en door kennen, hun mooie kanten en hun schaduwkanten, hun tegenstrijdigheden en hun eigenaardige gewoontes, hun taal en hun toon. Op het einde van deze dag heb je je personages gecreëerd.

Dag 3: De dialoog

Het karakter van de hoofdpersonen krijgen mede in de dialogen vorm. Een goede dialoog kent een aantal wetmatigheden. Hoe blijf je in het hoofd van één persoon of als je een alles-wetende-verteller bent, hoe maak je de lezer duidelijk in welk hoofd je op welk moment zit? Hoe laat je een dialoog natuurlijk overkomen? We zullen sommige dialogen uitspelen, waardoor je nog meer informatie krijgt, die je in tussen-tekst kunt gebruiken.

Dag 4: Thema

Elk goed verhaal heeft een thema. Dat helpt de schrijver of de verteller te kiezen voor wat wel en wat niet belangrijk is. Aan het einde van deze dag is jouw thema bekend. Je weet wat je met je verhaal wilt bereiken.

Dag 5: Inspiratie

Je hebt al 4 dagen heerlijk gewerkt en vorderingen gemaakt. Hoe houd je die inspiratie vast? Op onze laatste dag zoeken we ons heil bij de kunsten. Je verwoordt je diepste zieleroerselen misschien in een gedicht of je gaat helemaal los op metaforen of je zet al je zintuigen aan en opent je hele taalregister. Het is een leuke dag en een echte apotheose op al dat moois dat al voorbij is gekomen.

Prijs voor de schrijfcoaching is € 500,00 inclusief BTW. Prijs voor de maaltijden en excursies is € 400,00. Totaal € 900,00 inclusief boek Schrijf je Blij, exclusief logies.

Schrijfretraite is geen therapie, maar kan wel therapeutisch werken. Lees daarover meer in mijn blog.

Meer over de sfeer van mijn schrijfcoaching vind je in het filmpje hieronder. 

Data 2024:

5 februari tot en met 9 februari 2024 (sorry volgeboekt)

26 augustus tot en met 30 augustus 2024

Stuur me een mailtje om zeker te zijn van je plek.

Maatwerk: 

Als je zelf een groep vrienden, collega's, huisgenoten, hobbyclubkennissen hebt en jullie willen een programma op maat in een periode die jullie het beste uitkomt (week, weekend, avond) laat het me weten, dan maken we er samen een schrijffeest van.

 

Maak je website met Websitemachine.nl